Wysokiej jakości produkty owocowe wyprodukowane z naturalnych składników. Zawierają znaczącą ilość dużych cząstek owoców 45%.
Wyroby o doskonałym smaku, aromacie i kolorze właściwym dla użytego owocu. Produkty termostabilne, o właściwościach pozwalających na poddanie obróbce termicznej w temp. 230ºC. Podczas wypieku nie wyciekają oraz nie nasączają ciasta. Posiadają niski ekstrat ( produkty nie są słodkie ). Produkt łatwy w dozowaniu, smarowny i plastyczny. Nadają się do dozowania mechanicznego. Owoce prażone mogą być zapiekane wewnątrz i na zewnątrz ciasta oraz stosowane po wypieku na blaty biszkoptowe oraz do wszelkiego rodzaju tortów i rolad.
Grupa owoców prażonych to doskonałe komponenty dla cukierników stosowane do wysokiej klasy wyrobów cukierniczych: ciast francuskich, babeczek owocowych i ciast kruchych typu tarta.
W grupie jabłek prażonych poza standardowym, powszechnie używanym jabłkiem w kostce, oferowane są jabłka smakowe z dodatkiem innych owoców np. brzoskwini oraz jabłka w cząstkach ( de lux ).
Okres przydatności to 6 miesięcy od daty produkcji.